I januar 2014 flyttet Abdulkadir Mohamoud Omar inn i kjellerleiligheten hos Mie Stavelin Reiersen. Der stortrives 28-åringen fra Somalia.

- Alle kaller meg Omar. Det er enklere, selv om det egentlig er etternavnet mitt, forteller Omar med et stort smil, mens ettermiddagssola varmer godt i Risør.

Fra nord til sør

Kontrasten er stor fra hvor han bodde tidligere. For da Omar kom til Norge i 2011 var det Lofoten som ble hans nye bosted.

- Der jobbet jeg på en fiskefabrikk. Så kom jeg til Risør i 2013, der jeg først bodde sammen med flere i et hus på Solsiden, før NAV hjalp meg med å finne denne leiligheten.    

Den hjelpen setter han pris på. Det er nemlig ikke så lett å finne seg en leilighet man kan leie i sørlandsbyen.

- Jeg kjenner jo en del flyktninger, og det er ikke så lett å få seg et slik std å bo. Men, det at jeg har denne leiligheten hos Mie, viser at det går an, sier Omar.

Betaler leia selv

Selv om Abdulkadir Mohamoud Omar har fått hjelp av NAV underveis, betaler han nå husleie og slike ting selv. 

- Jeg har fått plass som lærling på sykehjemmet her i Risør. Når man bor alene som meg, er det fint å kunne leie bolig. Etter hvert har jeg også lyst på å kunne kjøpe min egen bolig, men jeg vil fortsatt bli værende i Risør. Her er det veldig fint å bo, og jeg trivs godt.

Det skyldes ikke minst at han har et godt forhold til utleieren.

- Det er nok ikke sikkert jeg ville vært like fornøyd uten Mie. Jeg er veldig heldig som får bo her.

(Artikkelen fortsetter under bilde)

unspecified-min.jpeg#asset:576:url

Hjelper hverandre

Denne ettermiddagen er huseier på besøk for å hjelpe til med noen papirer, hjelp som gjør hverdagen enklere for Omar.

- Hun er veldig snill som person, og nå i dag hjelper hun meg med å kopiere noen viktige papirer. Det hender jeg hjelper henne også, men Mie spør ikke så mye om hjelp.

Det gir Omar mer tid til å gjøre det han liker best, nemlig å lære.

- Det å ha en egen leilighet gjør at jeg lettere kan konsentrere meg om å lese og lære. Det er viktig å sette seg mål som man kan studere mot. 

unspecified-2-min.jpeg#asset:577:url